|
|
|
... főleg a leporelló formájú képeskönyvek és a kisgyermekek készségét fejlesztő - pl. órás, cipőfűzős kiadványok jelentik a fő profilt. Szerzőink közé tartozik: Füzesi Zsuzsa, Radvány Zsuzsa, Somos Zsuzsa, Juhász Magda, Tóth Anna.
Püski Kiadó Kft. http://www.puskikiado.hu/ A Püski Kiadó ma Magyarország talán legrégebb óta működő könyvkiadója. Dr. Püski Sándor ... |
|
|
|
|
|
|
|
... Vámos-Tóth Bátor
Magulya Zsuzsa munkatársunk a minap megküldte a Cartographia Vállalat által kiadott" A Karancs, a Medves és a Hevesi-Borsodi Dombság" turista térképéből (1:60000) a SOMOS+KŐ és környéke részt. Azzal, hogy az ott lévő, ősi, eddig még fel nem dolgozott TAMANA neveket, névszerkezeteket érdemes górcső alá vennünk.
Magulya Zsuzsa munkatárs... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Plébános - semmi esély a cigányság megszelídítésére, ha maguk nem akarják
Miközben mond pár hülyeséget (pl. kötelező romológia bevezetése, hogy szegíneket megértsük), Somos László kaposfői plébános jól látja a cigányság beilleszkedésének, egyáltalán: normális, alkotó nemzetrészének legfőbb gátját. Őket magukat.
Igen, ahogy mi is oly sokszor leszögeztük:... |
|
|
|
|
|
|
|
Dr. Somos Éva
1025 Budapest, Vérhalom tér 10.
Hozzávalók a töltelékhez: 50 dkg friss spenót (vagy egy csomag zsenge mirelit spenót), 1 gerezd fokhagyma, fehér bors, 2 dkg diétás margarin, só.
Az omletthez: 4 tojás, 1 dl sovány tej, 2 lapos evőkanál (4 dkg) liszt, só, 2 dkg diétás margarin. A tetejére: 5 dkg sovány reszelt sajt.
Elkészítése: A parajt megmossuk... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Póréhagyma leves reszelt sajttal
Dr. Somos Éva
1025 Budapest, Vérhalom tér 10.
Hozzávalók: 1 liter zsírtalanított erőleves (készülhet leveskockából is), 2 db póréhagyma, 1 csomag petrezselyem, 2 dkg sovány margarin, só, fehér bors, 5 dkg reszelt sajt.
Elkészítése: A póréhagymákat megmossuk, megtisztítjuk, felkarikázzuk. A hagymát a margarinon fedő alatt üvege... |
|
|
|
|
|
|
|
Camembert sajttal töltött csirkemell fahéjas párolt almával
Dr. Somos Éva
1025 Budapest, Vérhalom tér 10.
Hozzávalók: 2 db közepes méretű csirkemell (kb. 30 dkg/db), 2 doboz Bakony Camembert sajt, 1 kg alma, só, fehér bors, őrölt fahéj.
Elkészítése: A kicsontozott csirkemelleket besózzuk, borsozzuk, majd lefedve sütőben félkészre sütjük. A félig sült húsról a... |
|
|
|
|
|
|
|
ARVISURA.
AVAGY A MAGYARSÁG ŐSTÖRTÉNETE.
1.
Az ARVISÚRÁK összegyűjtésével egy sajátos "mesemondó"; Paál Zoltán páratlan regevilágát szeretnénk a magyar néprajzkutatás számára megőrizni.
Miközben ezt a "regevilágot" tanulmányozod az az érzésed támad, hogy a másik történelem a mese, és ez az igazság. Másfél évez... |
|
|
|
|
|
|
|
... ilyen forrás a Vasas-kút, ahol a napfényben szabad szemmel is jól látható az aranypikkelyek csillogása, ám ha megpróbáljuk kézzel kiemelni őket, azonnal eltűnnek.
Bezina-völgy: (Somos-kút) a környéken végzett kutatások igen magas aranykoncentrációt mutattak ki. Főleg termésarany és argentit (ezüst-szulfid) jelenlétét.
Parádfürdő: az arany-tellurid ásványok me... |
|
|
|
|
|
|
|
Rustico di Filippo
(1230 körül - 1295 körül)
ALDOBRANDINO, ÉN ÉDES URACSKÁM
Aldobrandino, én édes uracskám,
Pilletto ujjasát küldd vissza, kérlek,
fess közkatona ő, legény a talpán,
ne hidd, mit róla pletykások beszélnek.
Orrod ne lógasd búslakodva, bambán... |
|
|
|
|
|
|
|
... egyetlenegy, újabban előkerült oklevélben, 1203-ban: Kőrös, Sáros, Hölgyes (t.i. Menyétes), Hodos, Ér, Fok, Kengyel víz.
Beszterce Naszód megyében: Gyepes, Kőrös, Medgyes, Somos, Hévjó, Berekjó, ma Berettyó, Tekerő, Szakál ér, Szil ér, Omsó ér.
Brassó megyében: Tömös, Barca, Olt.
Fogaras megyében: Árpás, Eger.
Hun... |
|
|
|
|
|